Här kommer lite tips på vad man kan fråga och vad man kan tänka på:

Det första man ska fråga när man har fått kontakt med referensen är såklart ”hur är du bekant med kandidaten”. Här får man ett snabbt svar om hur de känner varandra och om det har någonsin jobbat med varandra. Fråga hur de arbetade tillsammans, om det var varje dag eller bara vid vissa tillfällen.

Hur länge arbetade ni tillsammans? Om de har jobbat tillsammans under flera år så väger det mycket mer och referensen vet exakt hur kandidaten är, en rekommendation är om den referensen som kandidaten har skrivit ner i cv:t bara har jobbat lite tillsammans fråga referensen då om det finns någon annan anställd som har jobbat längre med kandidaten.

En absolut viktig fråga man måste fråga är vad kandidatens dagliga ansvarsområden var på företaget. Med denna frågan så kommer man få lite mer insikt hur bra kandidaten känner varandra och i vilken omfattning.

Om man får ett vagt svar eller om de undviker frågan helt så kan detta vara en varningssignal, detta kan då betyda att kandidaten har fluffat upp sitt CV lite.

Kolla och se om referensen kan ge några exempel på problem kandidaten löste och sen kan man vidare utveckla det om hur kandidaten gjorde detta.

Gjorde kandidaten detta på egen hand eller i ett team, kan vara en bra fråga som man får reda på om kandidaten kan jobba i ett team.

Vad tror du kandidaten behöver för att vidare utvecklas inom sitt yrke? Detta ger svar på hur lämplig kandidaten är för positionen man erbjuder och om man kan erbjuda detta.

När samtalet med referensen börjar gå mot sitt slut så kan det vara bra att fråga varför kandidaten slutade och om dom ville kunde de ha stannat kvar på företaget och deras position.

Ställ gärna frågor som är relaterade till kompetenserna och kraven man har som behövts för att få positionen.

Tänk på att ställa så öppna frågor, på detta sätt så kommer man få en helhetsbild på kandidaten.